جدیدترین فناوریهای مرتبط با هوشمندسازی حملونقل
بهبود کیفیت تردد و افزایش امنیت در حملونقل به یکی از مسائل مهم دنیای امروز تبدیل شده است. شناخت فناوریهای مرتبط با هوشمندسازی حملونقل جادهای، ریلی و هوایی شروعی برای گذار از شهرهای سنتی به مدرن است.
سیستم حمل و نقل هوشمند مورد توجه مدیران شهری در سراسر دنیا قرار گرفته است و پیش بینی میشود ارزش این بازار تا سال ۲۰۲۴ به ۱۳۰ میلیارد دلار خواهد رسید. «افزایش سرعت شهرنشینی»، «مشکلات ناشی از ترافیک و پارکینگ» و «آلودگی محیط زیست» ورود به این بازار را به امری گریز ناپذیر تبدیل کرده است. در عصر حاضر مردم دنیا نیز خواهان اجرای زیرساختهای هوشمندی هستند که امنیت مسافران، جادهها و محیط زیست را تامین میکنند.
فراهم کردن زیرساختهای سختافزاری و نرمافزاری لازمه ایجاد شهرهای هوشمند است. زیرساختهای هوشمند به مدیریت ترافیک، پارک هوشمند، صرفه جویی در مصرف سوخت، سهولت در جابه جایی، کاهش آلودگیهای زیست محیطی و افزایش امنیت مسافران و جادهها کمک میکنند. شناخت فناوریهای مرتبط با هوشمندسازی حملونقل، گام مهمی در راستای تحقق این اهداف است.
فناوریهای مرتبط با هوشمندسازی حملونقل جادهای
کاربرد هوش مصنوعی در حملونقل جادهای بیش از سایر بخشها مورد توجه قرار دارد. بعضی از این فناوریها برای انجام عملکرد خاصی مانند پارک هوشمند و برخی هم برای جایگزینی کامل راننده انسانی طراحی شدهاند. اتومبیلهای هوشمند اغلب ترکیبی از حسگرها مانند دوربین، رادار و GPS با محرکها هستند. وظیفه محرک تبدیل سیگنالهای دریافتی به حرکت است.
پیوند کامیونها نوعی از فناوریهای موجود در حوزه هوشمندسازی حملونقل جادهای است. در این فناوری، دو یا چند وسیله نقلیه سنگین بدون راننده با حداقل فاصله از یکدیگر هدایت میشوند؛ به گونهای که همزمان شتاب یا ترمز بگیرند؛ در حالی که سایر اتومبیلهای موجود در جاده دارای راننده انسانی هستند. تاکسیهای اینترنتی و برنامههای کنترل ترافیک از سایر فناوریهای مرتبط با هوشمندسازی حملونقل جادهای بشمار میروند.
فناوریهای مرتبط با هوشمندسازی حملونقل هوایی
کاربرد هوش مصنوعی در حملونقل هوایی به سهولت در تردد مسافران در فرودگاه، پیشبینی ترافیک در طول پرواز، خودکارسازی بیشتر سیستم پرواز و ذخیرهسازی و تجزیه و تحلیل امن اطلاعات مرتبط با تعمیر و نگهداری هواپیما کمک میکند. در بین جدیدترین فناوریهای این حوزه میتوانیم به پلتفرم Skywise اشاره کنیم. این پلتفرم هوشمند، دادههای مربوط به پیکربندی ناوگان هوایی، قطعات هواپیما، مصرف قطعات و سفارشات کاری را به صورت ایمن ذخیره، یکپارچه و تحلیل میکند. جالب است بدانید که شرکت آمازون از این پلتفرم برای تحویل سریع کالاها از وسایل نقلیه هوایی بدون سرنشین استفاده میکند.
فناوریهای مرتبط با هوشمندسازی حملونقل ریلی
خودکارسازی عملیات ریلی یا ATO، بارزترین کاربرد هوش مصنوعی در زمینه حملونقل ریلی است. بعضی از قطارهای هوشمند بدون راننده انسانی اما با حضور خدمه هدایت میشوند اما برخی هم به صورت کاملاً مستقل و بدون مراقب فعالیت میکنند. در سال ۲۰۱۸، حدود ۱۰۰۰ کیلومتر خط ریلی خودکار در ۴۱ شهر از ۱۹ کشور مختلف راهاندازی شد؛ پیشبینی میشود که تا سال ۲۰۲۵، طول خط ریلی خودکار در دنیا به بیش از ۲۵۰۰ کیلومتر خواهد برسد.
موسسه فناوری SNCF قصد دارد که دو قطار خودمختار باربری و مسافربری طراحی و تولید کند. قطاری مسافربری خودمختار باید درک مناسبی از جایگاه مسافران در سکوی راه آهن و بسته شدن ایمن درها داشته باشد. طبق اعلام SNCF تا سال ۲۰۲۳ از قطارهای نیمه خودمختار و تا سال ۲۰۲۵ از قطارهای کاملاً خود مختار رونمایی میشود.
علاوه بر خودکارسازی قطار، آگاهی از نقصهای احتمالی قبل از وقوع از اهمیت بالایی برخوردار است؛ بدین ترتیب میتوان از وقوع خرابی و ایجاد وقفه در ارائه خدمات جلوگیری کرد. این امر با استفاده از دادههای ارسالی توسط حسگرهای موجود در قطارها و زیرساختها ممکن است. بنابراین هوش مصنوعی منجر به کاهش هزینهها، تعمیر سریع زیرساختها و افزایش رضایت مشتریان میشود. در همین راستا، موسسه SurfLab، پروژه دریافت وضعیت سلامت قطار از راه دور را مدیریت میکند.
فناوریهای مرتبط با هوشمندسازی حملونقل دریایی
هوش مصنوعی با در نظر گرفتن متغیرهایی مانند جریان آب و هوا، عمق آب، شرایط جوی و سرعت حرکت در آب، کوتاهترین مسیر حرکت کشتی را پیشبینی میکند؛ بدین ترتیب در زمان و مصرف سوخت صرفه جویی میشود. جالب است بدانید که بندر رتردام با استفاده از هوش مصنوعی برای تخمین زمان ورود و خروج توانسته ۲۰ درصد از زمان انتظار را کاهش دهد.
تحلیل و پیشبینی بازار جهانی حملونقل هوشمند ۲۰۲۲ – ۲۰۲۷
انتظار میرود که فناوریهای زیر تا سال ۲۰۲۷ توسعه چشمگیری داشته باشند:
- سیستم مکانیابی خودکار خودرو
- سیستم ذخیره و تحلیل دادههای مرتبط با مسافران
- سیستم پرداخت الکترونیکی
- سیستم خودروهای هوشمند
توسعه این فناوریها به مدیریت سیستم ترافیک، پارکینگ، بلیط فروشی و نظارت یکپارچه کمک میکند. بنابراین انتظار میرود که تا سال ۲۰۲۷ شاهد ظهور و رشد شهرهای هوشمند بیشتری در دنیا باشیم.
در حال حاضر، دوبلین یکی از شهرهای هوشمند دنیا به شمار میرود. دوبلین در سال ۲۰۱۵ با تصویب طرح هوشمندسازی حملونقل و روشنایی، گام بلندی در این جهت برداشت. در این طرح، اطلاعات مرتبط با آلودگیهای صوتی ناشی از وسایل نقلیه، میزان انتشار گاز دیاکسیدکربن، میزان مصرف انرژی و حتی سطح آبهای زیرزمینی با استفاده از حسگرهای مستقر در پلتفرم شهر دریافت میشوند. هدف این طرح، ایجاد شهری ایمن با حداقل آلودگی است.
بارسلونا یکی دیگر از شهرهای پیشرو در حوزه هوشمندسازی است. مرکز محساباتی فوقالعاده بزرگ بارسلونا با جمعآوری اطلاعات از حسگرهای ترافیکی و وسایل نقلیه سعی بر افزایش ایمنی و کاهش آلودگیهای زیست محیطی دارد. تجزیه و تحلیل پیشرفته دادهها با زیرساخت به روز 5G ترکیب شده است که به دستگاههای مختلف (مانند حسگرهای آسفالت و چراغهای راهنمایی و رانندگی) اجازه میدهد که اطلاعات مرتبط با هر چیزی که در خیابانها اتفاق میافتد را دریافت و پردازش کنند. هدف این زیرساخت نوظهور، پذیرش گسترده خودروهای خودکار است.
جمع بندی جدیدترین فناوریهای مرتبط با هوشمندسازی حملونقل
دولتها باید شهرها را به مکانی ایمنتر برای زندگی تبدیل کنند. محیطهای شهری ایمنتر بدون ترافیکهای سرسامآور و انتشار گازهای خطرناک را میتوان از طریق فناوریهای مرتبط با هوشمندسازی حملونقل به دست آورد. جادههای هوشمند آینده ترکیبی از سختافزارهای نصب شده در خیابانها و نرمافزارهای پردازش داده هستند. چراغهای راهنمایی هوشمند به تنهایی میتوانند امنیت ترافیکی جادههای شهرها را به میزان قابل توجهی بهبود ببخشند. حسگرهای اینترنت اشیا، 5G، بلوتوث و محاسبات ابری تنها بخشی از فناوریهای موجود هستند که به زیرساختهای حملونقل هوشمند اجازه ظهور میدهند.
منابع: